Ga naar de homepage
Ga naar onze AvonturiaShop. Meer dan 10000 artikelen

  Informatie
Disclaimer
Contact

Bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 18:00

Alle voordelen van papegaaienwinkel

Home  >  Amazone Papegaaien

Amazone Papegaaien


 

ALGEMEEN

De overwegend groene amazonepapegaai is een van de bekendste papegaaien. Het is een interessante vogel, vooral door zijn grote intelligentie en trainbaarheid. Wie een dergelijke papegaai wil aanschaffen, moet zich echter heel goed voorbereiden en ervaring opdoen met het houden van papegaaiachtigen. Een amazonepapegaai komt pas goed tot zijn recht als hij samen met een andere papegaai wordt gehouden en als u hem veel tijd, aandacht, goede huisvesting en voeding geeft.

Kies het juiste dier voor uw situatie: lees vóór het kopen eerst of de amazonepapegaai het huisdier is dat u zoekt.


Amazonepapegaaien zijn vogels die zowel in de huiskamer als in een volière gehouden kunnen worden. Het zijn zeer intelligente, temperamentvolle en sociale dieren die afkomstig zijn uit Zuid-Amerika tot het noordelijk deel van Mexico en het Caribisch gebied, waar ze in grote groepen in het tropisch regenwoud leven. Een amazonepapegaai kan bij een goede verzorging en voeding zo’n zeventig à tachtig jaar oud worden. Vele halen dat helaas niet. Gemiddeld bereiken ze een leeftijd van ruim vijfentwintig jaar.


HUISVESTING

 

Amazonepapegaaien zijn echte groepsdieren, ze kunnen zowel binnenshuis als buiten in een volière worden gehouden. Wie wil kweken, doet er het beste aan om de vogels in een groep te huisvesten, zodat ze zelf koppels kunnen vormen. De gevormde koppels moeten daarna wel uit het zicht van elkaar worden geplaatst vanwege de agressie onderling. Bij zonsopkomst en zonsondergang zijn ze echter nogal luidruchtig, en u zult dus maatregelen moeten nemen om geluidsoverlast te voorkomen.

Een volière dient voorzien te zijn van een - liefst verwarmd - tochtvrij binnenverblijf. Als zitstokken kiest u het beste natuurlijke takken met variabele dikte. De bodembedekking in een volière kan bestaan uit metselzand. De afmeting van een volière is variabel maar liefst zo groot mogelijk: voor een koppel is de minimale afmeting 200x200x90 centimeter. Voor een grotere groep moet de afmeting uiteraard aangepast worden.

Wie amazonepapegaaien in een kleinere groep in de huiskamer wil houden, kan het beste twee mannen of een man en een pop (vrouwtje) nemen. Bij de laatste combinatie kan er dan wel weer koppelvorming optreden, met de bijbehorende agressie tegen de verzorger. Twee poppen is niet aan te bevelen, die kunnen naar elkaar erg onverdraagzaam zijn. Het houden van meerdere amazones in de huiskamer kan echter met zich meebrengen dat de vogels elkaars schreeuwgedrag versterken. Soms wordt dan ook aanbevolen om één amazone te combineren met een andere soort, een pionus of bijvoorbeeld een grijze roodstaartpapegaai.

Een kooi in de woonkamer moet zo groot mogelijk zijn en minimaal twee zitstokken bevatten. Voor één amazone moet de kooi minstens 50x80x100 centimeter groot zijn. Bedenk dat de amazone in de natuur vrij rond vliegt. Een kooi van deze afmeting is alleen geschikt als bijvoorbeeld nachtverblijf. Een amazone is een intelligente vogel en zal zich snel vervelen. Ook kan het dier vervetten door gebrek aan bewegingsmogelijkheden. Een volière voor meerdere vogels heeft de voorkeur.De bodembedekking kan bestaan uit stuifvrije kattenbakkorrels, zeoliet, beukensnippers of schelpenzand.

Huisvest twee vogels zeker in het begin ieder in een aparte kooi. Kunnen ze goed met elkaar overweg dan is een kamervolière van 80x100x150 centimeter een optie. Een klimboom in de woonkamer is een aanrader, zeker voor vogels die gekortwiekt zijn. Ook vogels die vrij in de woonkamer mogen vliegen gaan graag in een klimboom zitten. Let op dat er geen giftige planten of stoffen in de kamer aanwezig zijn. Berucht zijn loodkoorden in vitrage.

Zorg voor voer- en waterbakjes van materiaal dat goed schoon te maken valt, bijvoorbeeld RVS. Er zijn kooien in de handel waar de bakjes met een speciaal kliksysteem in passen. Datzelfde systeem kan ook gebruikt worden om bakjes aan de klimbomen te bevestigen. Kies voor kooien en speelstandaards die gemakkelijk gereinigd kunnen worden.

Onze woonkamers zijn vaak te droog voor amazonepapegaaien. Ze komen uit het regenwoud waar een luchtvochtigheid van zo'n 90% heerst. Douche of sproei de vogels daarom regelmatig en zorg voor badgelegenheid. Als u een plantenspuit gebruikt om uw papegaai te besproeien, moet deze leeg en droog weggezet te worden na elk gebruik om schimmelvorming en bacteriegroei te voorkomen. Beter is het om de vogels mee te nemen onder de douche. Ook kan gebruik gemaakt worden van een luchtbevochtiger.

Zowel in de buitenvolière als het huiskamerverblijf moet voldoende gelegenheid zijn voor de vogels om bezig te zijn.


VERZORGEN EN HANTEREN

 

Amazonepapegaaien zijn zeer intelligent en zullen u op zeker moment gaan uitproberen. Bent u daar niet op voorbereid, dan kan dit ontaarden in schreeuwen en bijten. Verdiep u dus voor aanschaf al in de opvoeding van een papegaai. Ook het leren hanteren van een amazonepapegaai vereist een goede voorbereiding.

U kunt uw vogel trainen om netjes op een stok of op uw hand te stappen en bijvoorbeeld te accepteren dat zijn nagels gevijld worden. Een goede training van uw vogel is zeer belangrijk om agressiviteit en andere problemen problemen te voorkomen. Door de papegaai te trainen kan het dier meer vrijheid krijgen, wat de positieve invloed heeft op de algehele (geestelijke) gezondheidstoestand.

Wilde vogels brengen een groot deel van hun tijd door met voedsel zoeken en met sociaal en verzorgend gedrag. Om te zorgen dat zij ook in gevangenschap voldoende bezigheden hebben, is speelgoed noodzakelijk om gedragsproblemen te voorkomen. Wissel dit vaak af of introduceer regelmatig nieuw, veilig speelgoed.

Voederspeeltjes (fourageerspeelgoed)  houden de vogel goed bezig. Het dier moet dan moeite doen om zijn voedsel te bemachtigen, net als in de natuur. Ook speeltjes die de papegaai met zijn snavel kan manipuleren en kapot kan maken zijn belangrijk en moeten altijd aanwezig zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speelgoed van leer of touw. Verantwoord papegaaienspeelgoed is in de dierenspeciaalzaak of via gespecialiseerde winkels op internet verkrijgbaar, maar u kunt ook zelf speelgoed maken.

Sommige mensen laten hun vogels kortwieken, zodat ze ook veilig mee naar buiten kunnen, bijvoorbeeld op een papegaaienbuggy of op de fiets. Een nadeel is dat zij dan niet meer kunnen vliegen, een voordeel is dat ze meer vrijheid krijgen doordat ze gemakkelijker buiten hun kooi kunnen rondlopen. Het kan voorkomen dat de vogels aan hun veren gaan plukken na het kortwieken. Als daardoor de veerpapillen beschadigen, groeien de missende vleugelpennen niet meer terug. Het kortwieken van uw huiskamervogels kunt u, zeker in het begin, beter aan ervaren personen overlaten. Snavels die doorgroeien kunnen beter behandeld worden door uw vogelarts, omdat dit soort problemen vaak een medische achtergrond heeft.

Als amazonepapegaaien goed worden opgevoed, kunnen ze heel vertrouwd raken met de verzorger. Een amazonepapegaai die alleen gehouden wordt kan echter gedragsstoornissen gaan vertonen en bijvoorbeeld zijn baas als partner gaan beschouwen of vereenzamen.

Laat uw amazonepapegaai niet op uw schouder zitten, ze kunnen flink bijten en uw gezicht ernstig verwonden. Vooral grotere amazonesoorten zijn om die reden niet geschikt voor een gezin met kinderen. Amazones kunnen fel en agressief zijn, vooral de mannetjes.

Het is belangrijk dat u regelmatig ontlasting en voedselresten verwijdert, zodat op de bodem rondscharrelende vogels daar niet mee in contact komen. Ververs wanneer nodig de bodembedekking, afhankelijk van het gebruikte materiaal. Ook de stokken, takken en speelgoed dienen regelmatig gereinigd of vervangen te worden. Hiervoor zijn speciale niet-schadelijke reinigers in de handel. Geef elke dag vers drinkwater.

Was goed uw handen voor en na het hanteren van de vogel of het verschonen van de kooi. Papegaaien kunnen ziekten (zogenaamde zoönosen) op mensen overbrengen.


VOEDING


Een amazonepapegaai gedijt het best op een gevarieerd menu van pellets, vruchten, groenten en een kleine hoeveelheid zaden en noten als beloning bij het trainen. Bij de dierenspeciaalzaak en de dierenarts zijn voor amazonepapegaaien speciale pellets in de handel. Amazones krijgen namelijk snel last van vervetting en leverkwalen en hebben een andere voersamenstelling nodig dan andere soorten papegaaien.

Krijgt uw amazonepapegaai geen voer in de vorm van pellets, dan kunt u het beste uw vogel daar toch op overwennen. Eventueel kan een zaden menu aangevuld worden met eivoer (met name in de kweekperiode). De kans op het ontstaan van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en het ontstaan van ziekten is dan echter groter, daarom zijn pellets de eerste keuze als basisvoer. Bij een verdeling van 90% pellets, aangevuld met 10% overig voedsel, weet u zeker dat uw papegaai alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Geef nooit avocado of chocolade aan uw papegaai. Dat is giftig voor vogels.

Amazonepapegaaien eten twee maal per dag: in de ochtend en vlak voor het slapen.

Verwijder dagelijks al het voer dat niet opgegeten word om verontreiniging en schimmelvorming te voorkomen. Geef om de week wat maagkiezel apart in een bakje. Zorg voor dagelijks schoon drinkwater.

 

 

“Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website www.licg.nl van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). U vindt daar nog veel meer informatie over honden, zoals de Huisdierenbijsluiter Hond, rassenbijsluiters en thema-informatie.”

 


Mede mogelijk gemaakt door dierenarts Becking. op of bezoek onze winkel in Den Haag.

 

 

 
Alle rechten voorbehouden | Design by Entersite
papegaaienwinkel - Kerketuinenweg 3 - 2544 CV - 's-Gravenhage - Tel: 070 3637272 - info@avonturia.nl